Een fysiotherapeut is een paramedisch specialist die zich bezighoudt met de behandeling van klachten aan het steun- en bewegingsapparaat van de mens. Dit houdt in dat we, als expert op het gebied van spieren, pezen en gewrichten, opzoek gaan met de patiënt naar de bron van de klacht en deze samen gaan oplossen.

Klachten aan het bewegingsapparaat zijn vervelend en kunnen u beperken in uw dagelijkse bezigheden. Hier wilt u natuurlijk zo snel mogelijk weer vanaf.

Uw fysiotherapeut helpt u hierbij door een goede diagnose te stellen en de daarbij horende therapie te adviseren.

Hierna begeleiden we u zodat gezond bewegen weer een recht wordt.

Vergoeding fysiotherapie

Fysiotherapie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering of door de patiënt zelf.

Na een operatie wordt het (na 20 behandelingen uit de aanvullende verzekering of door de patiënt zelf) vergoed uit de basisverzekering. Dit geldt echter alleen voor als u geopereerd bent. U valt dan onder de (tijdelijke) chronische regeling.

Alle niet (tijdelijke) aandoeningen komen uit de aanvullende verzekering of worden door u zelf betaald.

Bijvoorbeeld: U bent geopereerd aan uw heup, knie, schouder, etc., etc. en moet de eerste 20 behandelingen zelf betalen. Dit is volgens de wet bepaald. Deze 20 behandelingen kunnen uit de aanvullende verzekering komen.

Deze onduidelijkheid zorgt er voor dat sommige mensen besluiten om hun klachten nog maar even aan te zien. Helaas gaan deze klachten vaak niet vanzelf over en is er toch hulp noodzakelijk. Het vervelende is dan, dat deze klachten die al langer aanwezig zijn, vaak moeilijker zijn om op te lossen.

Het vraagt dan vaak meer behandelingen om tot een goed resultaat te komen.

De feiten:

  • Als u jonger bent dan 18 jaar komt de fysiotherapeutische zorg uit de basisverzekering.
  • Als u ouder bent dan 18 jaar komt de fysiotherapeutische zorg uit de aanvullende verzekering die u in december afsluit bij een zorgverzekeraar. Hier kunt u zelf bepalen hoeveel behandelingen u in de verzekering wilt. De behandelingen voor fysiotherapie die worden vergoed uit de aanvullende verzekering hebben geen invloed op uw eigen risico.
  • Heeft u een chronische aandoening (deze moet worden vastgesteld door een medisch specialist (arts of huisarts)) dan komen de eerste 20 behandelingen uit de aanvullende verzekering en alle volgende behandelingen uit de basisverzekering. De lijst van chronische aandoeningen worden benoemd in lijst Borst

Het is belangrijk dat u wel goed informeert bij welke (specialistische) fysiotherapeut u zich aanmeldt zodat u ook goed geholpen wordt.

  • Heeft u een bedrijfsongeval gehad is het mogelijk de fysiotherapeutische zorg door de ‘schuldige’ te laten vergoeden of door uw werkgever. Laat u hiervoor goed informeren.

 Uiteraard is het ook mogelijk om zonder aanvullende verzekering een afspraak te maken bij de fysiotherapeut. Kijk dan wel goed naar de vergoeding die gevraagd wordt zodat u niet te veel uitgeeft.

 

Directe toegang fysiotherapie

Tegenwoordig kunt u ook zonder verwijzing van de huisarts naar de fysiotherapeut.
Dit heeft het voordeel dat u direct bij de specialist op het gebied van bewegen terecht kunt en zo sneller aan uw herstel kunt werken.

Ook ontlast u hiermee de huisarts.

De fysiotherapeut begint met een zogenaamde screening om vast te stellen of u aan het juiste adres bent. Is dit geen fysiotherapeutisch behandelbare aandoening, dan kan de fysiotherapeut u adviseren om alsnog naar de huisarts te gaan. Wanneer u wel behandeld kunt worden volgt een uitgebreider onderzoek naar uw klachten en stelt de fysiotherapeut samen met u een plan van aanpak op.

 Wanneer heeft u een verwijzing van de huisarts nodig?

  • U heeft een verwijzing van de huisarts nodig als u niet in staat bent om bij ons in de praktijk te komen en aan huis behandeld moet worden.
  • Wanneer u een aandoening heeft die voorkomt op die chronische lijst

Kortom:

Loop niet te lang door met uw klachten en laat ons u helpen…