Wat is een CVA/beroerte?
Een CVA wordt ook beroerte genoemd en is een herseninfarct of een hersenbloeding. Bij een herseninfarct wordt een bloedvat verstopt door een propje, bij een hersenbloeding knapt er een bloedvat. In beide gevallen krijgt en de hersenen geen of te weinig zuurstof en sterven af.
Van een CVA kan men ernstige zichtbare gevolgen overhouden zoals geheel of gedeeltelijke verlamming links of rechts van het lichaam, slecht of niet kunnen praten en verward praten (afasie), Maar ook onzichtbare gevolgen die de buitenwereld niet ziet. Dit zijn onder andere karakterveranderingen, vermoeidheid, concentratieproblemen en problemen met zicht.
De meeste mensen die een beroerte krijgen, worden direct opgenomen in een ziekenhuis. Ruim de helft van de patiënten kan na een aantal dagen of weken weer naar huis. Daarna volgt een lange periode van revalidatie.
Fysiotherapie behandeling bij CVA/beroerte
Al in de beginfase van uw revalidatie krijgt u fysiotherapie. Daarbij gaat het vooral om het weer leren opstaan. U leert hoe u zo goed mogelijk met de blijvende beperkingen kunt omgaan, gaan zitten, staan en zich verplaatsen. Daarnaast kan de fysiotherapeut een verlamde arm of een pijnlijke schouder behandelen. Het doel van de fysiotherapie is dat u leert om allerlei dagelijkse activiteiten weer zelf te doen. Het is belangrijk dat u zelf al in een vroeg stadium aan de fysiotherapeut laat weten wat u wilt bereiken met de therapie. In hoeverre dit lukt, is vaak moeilijk te voorspellen, zeker wanneer de beroerte nog niet zo lang geleden heeft plaatsgevonden. Wel staat vast dat intensief oefenen noodzakelijk is. Het is zelfs denkbaar dat u als gevolg van een beroerte weer opnieuw moet leren lopen. Om het oefenen te vergemakkelijken wordt vaak gebruikgemaakt van een hulpmiddel zoals een looprek, een wandelstok of een beugel ter ondersteuning van bijvoorbeeld de voet. Uw fysiotherapeut leert u dan hoe u goed gebruik maakt van deze hulpmiddelen. Een paar maanden na een beroerte wordt pas echt duidelijk wat uw mogelijkheden zijn. U leert hoe u zo goed mogelijk met de blijvende beperkingen kunt omgaan.
Daarnaast ondersteunt en adviseert de fysiotherapeut andere hulpverleners, die direct betrokken zijn bij de zorgverlening aan u.