Diabetes en bewegen

Een vorm van medische fitness is het beweegprogramma voor Diabetes type 2

Bewegen: gezond en nog leuk ook!

Regelmatig bewegen heeft een positieve invloed op de gezondheid en is nog leuk ook. Dit geldt voor jong en oud, chronisch ziek of niet. Ook voor mensen met diabetes mellitus is het goed om meer te bewegen. Door regelmatig in beweging te komen én te blijven, zult u zich een stuk prettiger voelen. Regelmatig bewegen met een matige intensiteit leidt tot een verbetering van uw uithoudingsvermogen, spierkracht, lichaamsgewicht en algeheel welbevinden.

Heeft u diabetes type 2 dan is een gezonde levensstijl heel belangrijk voor u. Als we flink bewegen wordt ons lichaam ook van binnen actief, je voelt je fitter en minder moe. Door meer te bewegen wordt de glucose makkelijker uit het bloed gehaald,zodat de glucosewaarde daalt.

>Bij mensen die regelmatig bewegen verbetert de werking van insuline. Als u diabetes type 2 heeft, kan dat soms betekenen dat u het gebruik van tabletten kunt verminderen. Het spuiten van insuline kan eventueel worden uitgesteld. Voorwaarde is wel dat u dagelijks tenminste 30 minuten matig intensief beweegt. Overgewicht heeft een nadelige invloed op de werking van insuline. Regelmatig bewegen en gezond eten is de manier om uw gewicht onder controle te krijgen en te houden.

Bewegen heeft ook een gunstige uitwerking op uw bloeddruk en cholesterol en zorgt er ook voor dat uw botten sterk blijven.

Beweegadvies

Bij diabetes zijn er in principe geen beperkingen voor sport en bewegen, maar frequentie, duur en intensiteit moeten zorgvuldig en langzaam opgebouwd worden. Activiteiten als wandelen, fietsen, zwemmen, maar ook klusjes thuis zijn een goede manier om lekker te bewegen. Kies vooral wat u zelf leuk vindt!

Minimaal een half uur per dag sportief bewegen is een gezond streven.

Sport niet met te lage of te hoge glucosewaarden.

Samen bewegen

Bewegen in groepsverband is leuk en motiverend. Het stimuleert niet alleen, maar biedt u bovendien sociale contacten met lotgenoten. Doe daarom met het beweegprogramma: Diabetes type 2 beweeg lekker mee.

Met een verwijzing van uw huisarts kunt u meedoen. 12 weken oefenen 2 maal per week gedurende 1 uur in een groepje van 4 personen onder begeleiding van een fysiotherapeut.