Kaakklachten

Onder kaakklachten vallen alle klachten die te maken hebben met het niet goed functioneren van het kauwstelsel. Er kunnen dan pijnklachten optreden in en rond het kaakgewricht, oorpijn, hoofdpijn en een vermoeid gevoel in de kaken zijn ook veel gehoorde klachten. Daarnaast kan het kaakgewricht geluid maken (‘knoepen’) of niet goed bewegen (beperkte mondopening), wat door veel mensen als hinderlijk wordt ervaren.

Factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van kaakklachten zijn overmatig of verkeerd gebruik van de kaken door bijvoorbeeld tandenknarsen en klemmen, overmatig kauwgum kauwen, nagels bijten en een slecht of onvolledig gebit. De oorzaak is echter niet altijd direct duidelijk, waardoor een goed onderzoek noodzakelijk is.

Pijnklachten uitgaande van het kaakgewricht en/of kauwspieren worden ook wel Cranio Mandibulaire Dysfunctie (CMD) of Temporo Mandibulaire Dysfunctie (TMD) genoemd.

De diagnose CMD wordt meestal door uw huisarts of tandarts gesteld. Indien in samenspraak met u beslist wordt dat behandeling of verder onderzoek noodzakelijk is wordt u verwezen naar een fysiotherapeut die hierin is gespecialiseerd. In onze praktijk behandelen we kaakklachten volgens het Mulligan Concept

Bij het Mulligan Concept wordt er van uitgegaan dat pijn en of een bewegingsbeperking in een gewricht veroorzaakt wordt door een minimale positiefout in het desbetreffende gewricht. Door deze positiefout te herstellen door het gewricht in de juiste stand te plaatsen en vervolgens actief te bewegen in de problematische richting, kan er vaak meteen weer pijnvrij worden bewogen over het gehele bewegingstraject.

De behandeltechnieken van Mulligan zijn bijna pijnvrij, er is meteen resultaat zichtbaar/ voelbaar en het resultaat is langdurig aanwezig

In onze praktijk is mevrouw Debby Wiersema gespecialiseerd in het behandelen van kaakklachten volgens de methode Mulligan.